Archief Agenda Adverteren Contact Disclaimer
Baanonderhoud Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Stad + Groen

Wat vindt u dé Sportveldinnovatie van 2014?

woensdag 19 maart 2014

Wat vindt u de sportveldinnovatie van dit jaar? Bekijk hier het overzicht en maak uw keuze. We hebben de innovaties ingedeeld in drie verschillende categorieën; Sportveldbeheer, Kunstgras en Machines. U kunt in elke categorie één antwoord geven. De vijftien innovaties met de meeste stemmen, zullen worden besproken in de volgende uitgave van de Fieldmanager en de Greenkeeper. Bezoekers van de Demodag Sportvelden, 17 april in Schijndel, zullen de uiteindelijk winnaar van de Innovatie Award 2014 bepalen.


Sportveldbeheer

1. Vitalphos: duurzame fosfaatmeststof van Melspring

Melspring heeft een nieuw procedé en een nieuwe fosfaatmeststof ontwikkeld, afkomstig uit het spoelwater van de Aviko aardappelfabrieken in de Achterhoek. Voor de meststof van Melspring wordt niet alleen fosfaat uit het water gehaald, maar ook een aantal andere mineralen, met name stikstof die in de bacteriënmassa zit.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

2. Bargrow: natuurgrasconstructies opnieuw uitgevonden

Veel voetballers kiezen nog steeds voor echt gras. Barenbrug en ingenieursbureau Grontmij hebben de kennis over gras en bodem bij elkaar gebracht en samen een betaalbaar natuurgrasveld voor wedstrijdgebruik ontwikkeld. Bargrow zorgt ervoor dat onder vrijwel alle omstandigheden wedstrijden kunnen worden gespeeld. Het veld heeft dezelfde uitstraling als een kunstgrasveld en ideale speltechnische eigenschappen. In veel gevallen is Bargrow de betaalbare oplossing.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

3. Ultima: milieuvriendelijke onkruidbestrijding van Ecostyle

Ultima heeft een snelle werking en is op meerdere gebieden in de openbare ruimte te gebruiken. Het product werkt op basis van het vetzuur pelargonzuur en de kiemremmer maleïnehydrazide. Het vetzuur zorgt ervoor dat de plantencellen kapotgaan, waardoor onkruid uitdroogt; de kiemremmer voorkomt hergroei van het onkruid. Beide werkzame stoffen zijn biologisch afbreekbaar. Voordat het middel het grondwater bereikt, is het al afgebroken. Daarnaast hebben een aantal onderzoeken en praktijkproeven aangetoond dat het middel effectief ingezet kan worden met sensorgestuurde machinale toepassing.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

4. Interface: nieuw fungicide van Bayer

Interface is toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel in speelweides, sportvelden en grasbermen en is een combinatie van iprodion en trifloxystrobine. Het onderdrukt en bestrijdt schimmelziektes en zorgt voor een langdurige bescherming tegen fusarium, dollarspot en rooddraad. Het is het eerste grasfungicide dat gebruikmaakt van de stressgard formulation technology. Dit is volgens Bayer de meest geavanceerde formulering voor grasvelden.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

5. Robogazonmix: speciale gazonmeststof van Innogreen

Gazons die met een robot gemaaid worden, zouden anders gevoed moeten worden dan ander gras. Doordat het constant getopt wordt, heeft dit gras moeite om door middel van fotosynthese de benodigde energie uit zonlicht te halen om een stevig wortelpakket te ontwikkelen. Robogazonmix zou deze negatieve effecten voorkomen en voor een prachtige gezonde grasmat zorgen. Robogazonmix is een minigranulaat, is goed strooibaar en werkt drie tot vier maanden.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

6. Amphidion: multifunctioneel gebruik sportaccommodaties

Amphidion is een innovatief systeem om snel velden en vloeren in stadions en sporthallen om te wisselen. Grote en zware objecten kunnen het beste drijvend worden verplaatst. Amphidion legt velden en vloeren aan op drijflichamen, die door het verpompen van water snel in en uit het stadion kunnen worden gedreven. Door drie (of meer) verschillende velden en vloeren aan te leggen, gaat de gebruiksfrequentie omhoog en gaan de exploitatielasten naar beneden.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

7. Bio Pre-Seed van Vitagro

Bio Pre-Seed is een geurarme, stofvrije samengestelde organische meststof met Humifirst (NPK 10-10-0 + HF + 15% zeoliet). Dankzij het goed opneembare fosfaat heeft Bio Pre-Seed in combinatie met Humifirst, ook bij gronden met een hoge pH-waarde, een snelgroei-effect op wortelontwikkeling en herstel van speelschade. Bio Pre-Seed kan uitstekend worden toegepast bij onderhoud, aanleg en herstel van onder andere sportvelden, golfbanen, tuinen, gazons, het leggen van graszoden en openbaar groen.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

8. Glazen veldafscheiding van Sportsglass

De glassboarding is een glazen veldafscheiding; een multifunctioneel product, dat tegelijk oefenwand, veldafscheiding, leunhek en reclameobject is. Het is een oefenwand voor kap- en draaitechnieken, schiet- en aanname-oefeningen. Met behulp van folie kan reclame op het glas worden aangebracht. Ook is een leunhek voor het publiek voorzien, dat tevens de meeste vanaf het veld rollende ballen tegenhoudt. De glassboarding kan ook als losse oefenwand op een trainingsveld worden geplaatst. De hoogte is flexibel.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

9. Gravel Advantage van BTL Nederland

Gravel Advantage is een tennisbaan die onder afschot ligt en gemaakt is van een slijtvast gesteente in combinatie met gemalen baksteen. De baan is seizoenverlengend en onderhoudsvriendelijker dan de traditionele gravelbaan. Met deze baansoort komt er, naast Gravel Plus en Gravel Plus Premium, weer een nieuwe loot aan de stam van de gravelbanen. Gravel Advantage staat op de ISA Sport-sportvloerenlijst.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

10. Bodembalansverbeteraar Solafida van DCM Nederland

DCM brengt een bodembalansverbeteraar op de markt, genaamd DCM Solafida. Dit gekorrelde product brengt in één werkgang alle kationen in de bodem op het juiste peil en zorgt ervoor dat de bezettingsgraad van de bodem stijgt (hogere CEC). In combinatie met het compenseren van de jaarlijkse verzuring zorgt een toepassing van DCM Solafida zo voor een hoger rendement van de standaardbemesting. Elke korrel Solafida bevat een combinatie van zowel kalium K+, calcium Ca2+ als magnesium Mg2+, in een verhouding zoals nodig is voor een evenwichtige bodem.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.


Kunstgras

11. Pimp your veld: nieuwe manier om kunstgrasvelden op te knappen van J&E Sport

Verspreid in Nederland liggen oude, vaak behoorlijk versleten kunstgrasvelden, velden die pakweg zes jaar of ouder zijn en vaak weinig populair bij hun clubs. Economisch-financieel zijn deze velden nog niet afgeschreven, maar het comfort en gebruiksplezier zijn vaak ver te zoeken. Volgens John van Gennip en Ed Korstanje van J&E moet de bedrijfstak veel praktischer omgaan met dit soort velden. Deze velden kunnen met minimale investeringen nog een aantal jaren extra worden gebruikt, voor een bedrag dat veel lager zal zijn dan de jaarlijkse afschrijving.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

12. NS Coral: nieuwe manier om kunstgras te bouwen met minder vergravingsdiepte van Nootenboom

Met NS Coral heeft Nootenboom Sport in samenwerking met Faber Celbeton een alternatief ontwikkeld voor de klassieke kunstgrasonderbouw van lava en zand. NS Coral is een waterdoorlatend en vezelversterkt celbeton. Het biedt door hoge stijfheid meer weerstand tegen zettingen uit de ondergrond dan asfalt. Hierdoor zal een kunstgrasveld of atletiekbaan langer aan de vlakheidsnormen blijven voldoen. In vergelijking met traditionele constructies op basis van asfalt behaalt NS Coral een CO2-uitstootreductie van 80 procent.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

13. ISA Database Sportvelden van Kiwa Isa

Begin 2014 kwam Kiwa Isa Sport met een overkoepelende database voor sportvelden. Er bestonden al databases voor kunstgrasvelden, maar de nieuwe database is ook voor natuurgrasvelden. Deze gegevensverzamelaar moet gedetailleerd inzicht geven in kwaliteitstrends door de tijd heen, zodat zich bij keuringen geen verrassingen kunnen voordoen. Deltec is een partner van Kiwa Isa Sport in dit project. De partijen zijn overeengekomen dat Deltec zorgt voor de automatische invoer van meetgegevens. Dit gebeurt tijdens de meting met de Clubtester door middel van een directe link via een bluetooth-verbinding.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

14. Rubbergranulaat onder Milieukeur van Granuflex

Granuflex heeft in 2013 voor al zijn producten het Milieukeur-certificaat behaald, en dus ook voor zijn SBR-infill. Infill met Milieukeur is daarmee een bewezen duurzaam product. Recycling bespaart grondstoffen en vermindert de CO2-uitstoot. Voor Milieukeur mag het rubber daarom uitsluitend afkomstig zijn van autobanden. Hiervoor wordt onder andere de samenstelling en uitloging van de rubber-infill onderzocht en getoetst aan het Besluit bodemkwaliteit en de door de overheid erkende zorgplichteisen voor zinkuitloging.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

15. Plug & play-stadion van Ballast Nedam

Betaaldvoetbalclub FC Dordrecht en bouwconcern Ballast Nedam slaan de handen ineen bij de bouw van een nieuw voetbalstadion, dat in 2016 op het sportpark aan de Krommedijk gereed moet zijn. De nieuwe voetbaltempel, die plaats moet gaan bieden aan 6000 toeschouwers, wordt het eerste stadion ter wereld dat uit losse componenten kan worden opgebouwd volgens het zogeheten plug & play-principe. Het toekomstige stadion van FC Dordrecht fungeert daarmee tevens als proef voor het WK van 2022 in Qatar, waar de stadions ook uit losse, verrijdbare componenten zullen worden opgebouwd.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

16. Aquapush: eb-en-vloedsysteem voor hockey van Desso

In een samenwerking met Desso en Silt is Heijmans in opdracht van de stichting Push-de Heerbaan een pilot gestart met een Aquapush-miniveld, dat nat gehouden wordt door bevloeiing in plaats van de gebruikelijke besproeiing. Door de nieuwe techniek wordt water bespaard, omdat het een gesloten systeem is. Voorts wordt het veld meer egaal nat gehouden, waardoor er minder kans is op blessures. Ook bestaat minder kans op vervuiling door algenvorming.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

17. Nieuw systeem om kunstgrasvelden met elkaar te vergelijken van ASC Sports & Water

ASC Sports & Water heeft, in nauwe samenwerking met kunstgrasleveranciers (Edelgras, Ten Cate, Lano, Fieldturf, Greenfields en Polytan), sportveldbouwers, KNVB, ISA Sport en de grote gemeenten, vanaf 2011 gewerkt aan een systeem voor de waardering van kunstgrassystemen. Dit heeft geleid tot de artificial sports construction value, waarin scores van zes tot en met negen mogelijk zijn. Een zes staat voor een constructie tegen de ondergrens van de norm, terwijl een negen staat voor een topproduct. De verwachting is dat in 2014 de eerste velden met toepassing van de ASC value in EMVI-verband zullen worden aanbesteed.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

18. Digitaal logboek voor onderhoud van ASC Sports & Water

In 2010 begon ASC Sports & Water met de zoektocht naar databanken voor de registratie van onderhoud en beheer van sportvelden. Toen bleek dat deze in Nederland niet beschikbaar waren voor de gewenste doeleinden, heeft ASC een partij gezocht en gevonden om dit zelf te ontwikkelen. Afgelopen najaar is de eerste pilot met het logboek gestart in Lichtenvoorde. Vanwege de open source-structuur kan er per gemeente op maat worden gewerkt.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

19. Nieuw hybride systeem van Agterberg

Sinds de opkomst van kunstgras is er weinig gebeurd op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe toplagen ten behoeve van voetbalvelden. Agterberg denkt dat kunstgras, met op dit moment ongeveer 25% marktaandeel, door de kostprijs van een veld niet veel meer zal groeien. Het gebruik van kunstgras voor stadionvelden zal door het geringe draagvlak in Europa waarschijnlijk niet doorzetten. Daarom komt Agterberg met Comforturf XF. Comforturf XF bestaat uit een Fibreturf-constructie, WaterXtra en een natuurlijk veerkrachtig product.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

20. Fieldlazer S90: nieuwe belijningtechnologie van Expoline

Expoline brengt de Graco Fieldlazer S90 op de markt, een nieuwe machine in combinatie met nieuwe belijningsverf. Dankzij de optimale deeltjesverdeling onder hoge druk (40 tot 60 bar) wordt het resultaat van belijningen verbeterd met minder verbruik van product. Dit biedt niet alleen budgettechnische voordelen, maar ook een beter resultaat. Dankzij de hoge druk zal de belijningsverf veel dieper tussen het gras kunnen worden aangebracht.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.


Machines

21. Toro Groundsmaster 360 met 250 cm maaibreedte van Heybroek

De Toro Groundsmaster 360-serie is in de loop van 2014 leverbaar met een breed maaidek van 254 cm. Het maaidek bevindt zich onder de tractie-unit en bestaat uit drie delen: een breed middendeel met aan de linker- en rechterzijde een opklapbaar zijdeel. Beide zijdelen zijn onafhankelijk van elkaar opklapbaar en scharnieren verticaal zowel naar boven als naar beneden, waardoor het mogelijk blijft ongelijkmatige en ondulerende ondergronden optimaal te maaien.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

22. Mini Rotoknife: compacte rotoknife van Imants

Imants heeft tijdens de afgelopen BTME in Harrogate de Mini Rotoknife geïntroduceerd. De nieuwe Rotoknife zou, aldus de fabrikant, de ideale combinatie zijn van een compact formaat en snelheid en gemak van werken en kan zowel achter een compacttractor als een utility-vehicle worden gebruikt. De machine kan worden ingesteld op verschillende werkdieptes, beginnende bij een maximale diepte van 100 mm. De slits staan hierbij 50 mm uit elkaar.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

23. Topchanger: nieuw type beluchter van Verschoor Groen & Recreatie

De VGR-Groep brengt een zelf ontwikkelde machine op de markt: de Topchanger. De Topchanger doet in één werkgang iets aan het verdichtingsprobleem en verbetert tegelijkertijd de water- en luchthuishouding van de bodem. De Topchanger maakt gebruik van waterstroom onder hoge druk. In de nieuwe machine neemt de waterstraal, volgens het principe van een venturi, materiaal uit een voorraadbak mee in de bodem en vult de ontstane ruimtes direct volledig op.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

24. Greensweeper: innovatieve greensweeper van Intell Sports

Intell Sports uit Doorn introduceert de Greensweeper voor golfbanen. De Greensweeper is opgebouwd uit een 6 m brede en 1 m lange gecoate polyester mat die geen vocht opneemt. In de voorzijde van de mat zit een ingeweven kunststof pees, die in het profiel van de driedelige trekboom geschoven wordt en daarna wordt opgespannen. Dankzij stevige rvs scharnieren zijn de drie delen inklapbaar en geven ze het geheel de nodige flexibiliteit om de contouren van de ondulatie op de green te volgen. Het geheel weegt 14 kg.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

25. Turf Remover Head: mini field top maker van Maredo

Maredo introduceert een nieuw aanbouwwerktuig voor de Maredo zelfrijders. Dit maakt affrezen van het bovenste deel van de grasmat, beluchting en doorzaaien op een klein bereik mogelijk. De messen van de Maredo PuT 15 Turf Remover Head zijn scheef, draaien tegen de rijrichting in en frezen de toplaag over de volledige breedte af. In combinatie met borstels wordt het afgefreesde materiaal in een opvangbak gewerkt of naar achteren verplaatst. Dit aanbouwwerktuig is beschikbaar voor de Maredo zelfrijders, maar ook voor het nieuwe M-Frame, waarmee de Maredo werktuigen ook in combinatie met een compacttractor (> 25 pk) gebruikt kunnen worden.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

26. Supercompact-serie van Vredo

Vredo komt met vier nieuwe modellen voor de supercompact-serie: de DZ218.035, met getrokken versie DZ218.035T, en de DZ222.035, met getrokken versie DZ222.035T. Deze modellen met een werkbreedte van respectievelijk 1,8 m en 2,2 m hebben beide een zaaiafstand van slechts 3,5 cm. De machines behouden het dubbeleschijvensysteem met progressieve drukveer voor de beste snijeigenschappen. De supercompact-serie bestaat nu uit de werkbreedtes 0,8, 1,2, 1,6, 1,8 en 2,2 m. De nieuwe modellen zijn interessant voor vlakke sportvelden.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

27. Onderzoek robotmaaier van DSV Zaden

DSV Zaden (het voormalige Eurograss) heeft in samenwerking met Robotmaaier.com onderzoek gedaan naar het verschil tussen de algemeen gebruikte kooimaaier en de robotmaaier. In dit onderzoek zijn 20 verschillende plots gezaaid. Hierbij zijn 4 verschillende mengsels en 16 verschillende soorten gezaaid. Het resultaat van het onderzoek is eenduidig; de geteste rassen presteren optimaal onder de robotmaaier: minder arbeidsuren, beter maaibeeld, hogere zodendichtheid en hogere ziekteresistentie.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

28. Dynamow: nieuw systeem om automatisch te maaien van Louis Nagel

Door het toepassen van onderdelen van de gepatenteerde Teach- en Playback-systemen en Dynamow-systemen van Probotiq zal komend jaar een autonome maaimachine worden gelanceerd die specifiek gericht is op sportvelden. Een vernieuwd systeem van padplanning voorkomt onder andere extra draaien aan de rand van het veld. Ook het maaien van een slakkenhuispatroon zonder meerdere keren hetzelfde terrein te berijden zal mogelijk worden.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

29. Nieuwe manier om nematoden in de bodem te brengen van Agropoli Biocontrole en Roelofs Lemelerveld

Guus Hellingman heeft een methode bedacht waarbij nematoden niet langer op het veld worden gespoten, maar diep in de bodem worden gebracht. Tegelijkertijd wordt het in één werkgang doorgezaaid. Roelofs Lemelerveld heeft hiervoor een dubbele doorzaaimachine aangepast. Op deze machine is een vloeistoftank aangebracht, waarmee slangetjes worden gevoed. Deze slangetjes komen uit tussen de schijven van de doorzaaimachine, zodat water met nematoden rechtstreeks in de grond wordt gebracht. Na de aanpassing is de machine getest met aaltjes. Deze blijken de gang door de machine heelhuids te doorstaan.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.

30. Heetwatermachines van Empas hogedrukspuiten

Chemische gifstoffen maken bij Empas plaats voor onkruidbestrijding en reiniging met kokend water. Water met een temperatuur van 102 °C verhit de celstructuur van de plant. Door deze temperatuurschok barst de celstructuur van de plant kapot, zodat deze uiteindelijk doodgaat. Er wordt bewust voor gekozen om de verharding ook te behandelen op die plaatsen waar op dit moment (nog) geen onkruid zichtbaar is, waardoor een preventieve werking ontstaat. Gemiddeld geven drie behandelingen per jaar voldoende resultaat. Het milieuvriendelijke aspect van de Empas machines is erkend door de overheid, zodat ze een plaats op de Milieulijst gekregen hebben.

Klik hier om te stemmen op deze sportveldinnovatie.


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES