Archief Agenda Advertise Contact Disclaimer
News Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Stad + Groen
2011 - 1
Naar de enquête

Alles op zijn tijd


Er is geen land ter wereld waar zoveel keus is in verschillende toplagen voor tennisbanen. Met alle type tennisbanen wordt er iedere keer geprobeerd om de speleigenschappen van gravel te benaderen, bij de ene toplaag lukt dat beter dan bij de andere. Bij elke toplaag probeert iedere speler de vergelijking te maken met gravel en niet alleen wat betreft de speleigenschappen, maar ook met betrekking tot het onderhoudsniveau. Vaak wordt er dan ook gedacht dat de banen, net als gravel, onderhoud moeten hebben voordat de competitie begint. Dit geeft onnodige stress bij het bestuur of de groundsman.

Auteur: Alderd Ubink

Een andere kijk op gravelbanen


De laatste jaren heeft de ontwikkeling van baansoorten in Nederland een enorme vlucht genomen. Steeds meer alternatieven voor gravel kwamen en komen op de markt. Uit de statistieken blijkt dat gravelbanen steeds meer terrein verliezen, terwijl in de zoektocht naar alternatieve baansoorten de gravelbaan wel steeds als uitgangspunt wordt genomen. Dit komt door de algemeen gewaardeerde speltechnische eigenschappen. Onderzoek toont aan dat de meeste spelers nog steeds een voorkeur hebben voor het spelen op gravel. Als we vaststellen dat de speleigenschappen van gravelbanen zo gewaardeerd zijn, waarom worden er dan andere keuzes gemaakt? Belangrijke reden hiervoor is de negatieve perceptie ten aanzien van onderhoud, exploitatie en mogelijke speelweken per jaar. Maar wat als gravelbanen langer of zelfs het hele jaar door bespeeld kunnen worden en het onderhoud minder tijd en geld kost dan gedacht? Zou dan nog steeds gekozen worden voor de alternatieven, of zou de voorkeur dan toch uitgaan naar gravel?

Auteur: Leon van Leeuwen

Eenvoudige tools om professioneel te kunnen rondshoppen


The output is as good as the input. Deze stelling gaat zeker op wanneer het gaat om de kwaliteit van het geleverde werk door aannemers bij de oplevering van een (nieuwe) tennisbaan. Een aanbestedingsplan is daarom belangrijk. Zo’n plan hoeft niet duur te zijn, maar vergt wel zorgvuldige samenstelling.

Auteur: Seth van der Wielen

EHBO


Jaarlijks worden wij er mee geconfronteerd : tennisbanen waar dagen plassen op blijven staan. Competities en toernooien worden afgelast waardoor de clubs de brood nodige omzet missen. Het komt op de meeste uiteenlopende tennisbaan constructies voor en in de meeste gevallen is dit probleem prima te voorkomen.

Energiearm bouwen in teamverband


Op 1 april 2011 zijn in het Vliegenbos in Stadsdeel Amsterdam-Noord de 8 all- weather tennisbanen van het nieuwe tennispark Elzenhagen geopend. Op 10 februari werd met de bouw gestart en al minder dan twee maanden later werden de tennisbanen in gebruik genomen en opgeleverd. Amsterdamse gemeenteambtenaren geloofden hun ogen niet en dachten dat de snelle oplevering een 1 april-grap betrof. Maar een grap was het niet!

Auteur: Karijn Raats

Gek op gravel


All-weather is bezig met een stevige opmars in tennis-Nederland, maar her en der zijn er gelukkig nog steeds clubs die gaan voor ‘good old gravel’. Zo’n club is TC het Hofland in Schoonhoven. Groundsman praat met voorzitter Jasper van der Bas en Koos Bron van BHS Sportpark Constructie bv. Hun insteek: De voordelen van gravel zonder de nadelen.

Auteur: Hein van Iersel

Gravel to the next level


Gravelbanen vormen nog ongeveer 60 procent van alle tennisbanen in Nederland. Dat aandeel daalt geleidelijk door de overstap naar kunstgrastennisbanen, vooral rood kunstgras met rood keramisch zand is populair vanwege de gravelachtige uitstraling. Deze baansoort staat bespeling het jaar rond toe. Toch blijft gravel in Nederland nog steeds favoriet bij veel tennisspelers en vooral bij de competitiespelers. Nadeel is relatief veel onderhoud en onzekerheid over gebruik. Is bij de gravelbaan de rek eruit? Of zijn er nog verbeteringen mogelijk?

Auteur: Henk Breunissen

Help het wordt winter


Het bouwen van een tennishal vergt doorgaans forse investeringen die worden afgeschreven over vele jaren. Voor verenigingen die flexibel wensen te blijven en niet in staat zijn om diep in de buidel te tasten, zijn er echter ook alternatieven.

Auteur: Guy Oldenkotte

Ik ben bang dat het beroep van groundsman langzaam aan het uitsterven is


De internationale economische crisis raakt iedereen. Ook tennisverenigingen en parkbeheerders trekken de broekriem aan. Het beroep van de groundsman staat onder druk en het onderhoud van tennisparken wordt steeds vaker uitbesteed aan professionele bedrijven. De professie is uitstervende… Of toch niet? Groundsman sprak met een parkbeheerder en met een groundsman in hart en nieren en tekende hun mening op.

Auteur: Guy Oldenkotte

Joop van Sommeren, groundsman in Horssen


Zonder groundsmen zouden onze tennis courts er wel eens heel onverzorgd bij kunnen liggen. Zo’n man of vrouw is belangrijk. En daarom laten we uiteraard ook de groundsman aan het woord in vakblad Groundsman. Dit maal bezochten we Joop van Summeren (68). Hij is aanspreekbaar op het onderhoud van de drie velden van Lawn Tennisclub Horssen. Joop neemt deze taak als vrijwilliger in het verenigingsrijke kerkdorpje in het land van Maas en Waal in zijn uppie voor zijn rekening: met plezier en overtuiging.

Auteur: Broer de Boer

Kattenlaan is klaar voor de winter!


Met nog slechts enkele weken te gaan voordat de vorst banen zou kunnen doen bevriezen en spelen onmogelijk zou maken, beschikt tennisvereniging Kattenlaan nu over nieuwe banen, die zijn voorzien van baanverwarming. GROUNDSMAN bekeek de oplossing.

Auteur: Guy Oldenkotte

Led's play some tennis!


In navolging van verlichting voor de consument is ledverlichting tegenwoordig ook beschikbaar voor sportaccommodaties. Deze vorm van verlichting is naar verluidt van voorstanders energiezuiniger en gaat langer mee. Bonden en overheid stimuleren daarom toepassing van ledverlichting op sportparken.

Auteur: Guy Oldenkotte

Lovegame


Nog nooit is een tijdschrift dat wij in productie hadden, met zoveel belangstelling gevolgd. Eigenlijk hoor ik al bijna twee maanden van iedereen waar ik kom: “Hoe is het met jullie nieuwe titel Groundsman?”

Auteur: Hein van Iersel

Meer draagvlak bij de KNLTB


Adrie Markusse, de nieuwbakken voorzitter van de VTN, heeft eigenlijk een luizenbaantje. Zijn club, de VTN ofwel Vereniging Tennisbaanbouwers Nederland, heeft in twintig jaar van haar bestaan zo’n beetje al haar doelstellingen gehaald.

Auteur: Hein van Iersel

Tennis groeit lekker door


De economie krijgt het de laatste jaren zwaar voor de kiezen. Gezien de stevige investeringen die verenigingen moeten doen wanneer banen moeten worden vervangen, is het dus de vraag hoe de recessie invloed heeft op het aantal uitbreidingen en vervangingen van tennisbanen in Nederland. Groundsman pakte de cijfers erbij en maakte een analyse.

Auteur: Guy Oldenkotte

Wat een spelgemak geeft dat dak!


Vanaf de A2 springen twee hagelwitte, futuristische overkappingen in het oog. Ze golven elk boven twee tennisbanen van Utrechtse tennisvereniging PVDV (Plezierig Vermaak door Vriendschap, sinds 1950). Oranjewoud was de hoofdaannemer van het bouwproject. 29 oktober was de opening. De kappen, geleverd door Light Space uit Veenendaal, bestaan uit gecoat teflondoek, Fluod 2012 geheten, en zijn verankerd middels een stalen constructie. De stalen constructie houdt voet aan de grond door 28 heipalen per overkapping die schuin in de grond zijn geplaatst door de geweldige trekkracht die het dak door wind ondervindt. Voordeel van de open overkapping is dat er geen overdruk door warmte nodig is om het doek in de lucht te houden. Dit scheelt veel stookkosten. Ook kent de open constructie geen probleem met de afvoer van vocht door condensvorming. Tot slot wordt de overkapping door de gemeente gezien als een permanent bouwwerk in de aanvraag voor een bouwvergunning. De constructie hoeft dus niet in een bepaalde periode van het jaar te worden afgebroken en opgeborgen. Projectcoördinator Lutzen Jongema van Oranjewoud: “Er moet alleen nog een oplossing komen voor de aansluiting van de ‘dakgoten’ naar de hemelwaterafvoerplekken die Oranjewoud heeft aangelegd. Light Space zal hiervoor nog opvangbakken ontwikkelen die we tussen de dakgoten en de hemelwaterafvoerpunten plaatsen.”

Wat te doen met glibberig groen?


Het weerpatroon van dit jaar is ideaal voor algen om te groeien. Algenvorming op tennisbanen kan echter gevaarlijk zijn en heeft invloed op de kwaliteit van de baan. Wat kan men doen om de problemen zo veel mogelijk te beperken?

Auteur: Guy Oldenkotte

Welke baan zit er deze winter warmpjes bij?


Tennisminnend Nederland maakt zich op voor de winter. Veel verenigingen beschikken over een baansoort die doorspelen tijdens de winter toestaat, mits er geen dik pak sneeuw ligt. Mocht het laatste toch het geval zijn, dan kan een baanverwarmingssysteem een oplossing bieden.

Auteur: Guy Oldenkotte

Wimbledon head groundsman Eddie Seaward


Het portret van Eddie Seaward siert de cover van deze eerste Groundsman. Eddie (68) is de icoon van Wimbledon als het gaat om de verpleging van de grasbanen op de heilige grond van het Centre Court. De head groundsman of the All England Lawn Tennis Club, Wimbledon heeft deze functie nu 22 jaar vervuld. Na het toernooi van Wimbledon in 2012 en – drie weken daarna – het tennisprogramma van de Olympische Spelen gaat Eddie in augustus van zijn pensioen genieten. Groundsman bezocht de ‘grasswisperer of Wimbledon’.

Auteur: Broer de Boer